Express-Miejski.pl

KGW Brzeźnica zwycięzcą "Wigilijnych Inspiracji"

"Inspiracje Wigilijne" w obiektywie Tomasza Kowalskiego fot.: www.tomaszkowalski.pl

Zobacz wszystkie zdjęcia w galerii

Najlepsze porady kulinarne, ciekawe pomysły na dekoracje wigilijnego stołu, produkt regionalny w pełnej odsłonie oraz mnóstwo dobrej zabawy zaprezentowała swoim klientom w sobotę 11 grudnia 2010 r. Galeria Twierdza Kłodzko we współpracy z Klubem Kulinarnym Hrabstwa Kłodzkiego.

Niekwestionowanym zwycięzcą w kategorii Najpiękniejszy stół wigilijny zostały przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Brzeźnicy. GRATULUJEMY! Nasze Panie jak zwykle przygotowały wiele smakołyków oraz ciekawe dekoracje świąteczne, które wzbudziły zachwyt nie tylko jurorów. Każdy mógł spróbować tradycyjnego barszczu z uszkami, pierogów z kapustą, fasoli ze śliwkami, słodkiej kutii czy kompotu z suszek.   

Kolejne miejsca otrzymały: KGW „Tarnawiczanki" ze Starego Waliszowa i grupa „Siwy Włos" z Piławy Górnej. Wyróżnieni, oprócz owacji otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów: Galerię Twierdza Kłodzko, Zespół Uzdrowisk Kłodzkich w Polanicy Zdroju, Perfumerie Douglas, Marks&Spencer, Deichmann, Oriflame i Monnari.

Za najsmaczniejszą potrawę wigilijną zostały nagrodzone przedstawicielki KGW „Lubnowianie" z Lubnowa k/Ziębic. Druga pozycja przypadła KGW „Jarzębinki i Batiary" z Szalejowa Górnego, a trzecie miejsce na podium otrzymał „Zespół Ludowy Kądziołeczki" z Lutomii Dolnej.


„Wigilijne Inspiracje" spotkały się z ogromnym zainteresowaniem odbiorców, którzy w otoczeniu sztuki ludowej, czerpali pomysły jak smacznie i gustownie przygotować Święta Bożego Narodzenia. Regionalne Koła Gospodyń Wiejskich zaprezentowały tym razem przygotowane przez siebie potrawy wigilijne oraz kunszt kulinarny na żywo. Najwięcej emocji przysporzyło uczestnikom oraz wykonawcom gotowanie wigilijnej zupy grzybowej i karpia. Tym bardziej, że dania poddane zostały weryfikacji przez wyjątkowo wybredne podniebienia jury konkursowego w składzie członków Dolnośląskiej Loży KulinarnejOgólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Agnieszki Hajbury i Henryka Pasternaka. Nad całością ocen czuwało baczne oko Barbary Jakimowicz-Klein - autorki wielu publikacji kulinarnych i znawczyni kuchni regionalnej.


Kulinarnym zmaganiom tradycyjnie towarzyszyły występy zespołów ludowych. Młode gospodynie, od koleżanek „po fachu" zgłębiały kulinarne tajniki, a panowie skrzętnie wykorzystali czas na degustację smakowitości wytworzonych rękami gospodyń przodowniczek. Na przedświątecznym kiermaszu furorę zrobiły swojskie wędliny, sery, ciasta, ekologiczne przetwory, własnoręcznie wykonane pierożki i uszka oraz dekoracyjne stroiki, bombki i inne piękne wyroby artystyczne.

galeriatwierdza.pl

0

Dodaj komentarz

Dodając komentarz akceptujesz regulamin forum

KOMENTARZE powiadamiaj mnie o nowych komentarzach

REKLAMA


REKLAMA